Έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού 2021-22

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 • Το θετικό αποτέλεσμα στο self test πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο αθλητής δεν συμμετέχει σε αγώνες.
 • Τα εργαστηριακά τεστ πρέπει να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19.
 • Απαγορεύεται η παρουσία θεατών έως τη φάση των play-off (θα ανακοινωθούν πριν τη διεξαγωγή των play-off οι προϋποθέσεις και ο αριθμός θεατών που θα μπορεί να έχει η κάθε ομάδα).


ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

 • Η είσοδος στην εγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται από όλους φορώντας μάσκα.
 • Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν στον φύλακα του γηπέδου κάθε φορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή να έχουν εργαστηριακή επιβεβαίωση PCR 72 ωρών ή εργαστηριακή επιβεβαίωση RAT 48 ωρών.
 • Πριν την είσοδο του κάθε αθλητή στον αγωνιστικό χώρο θα γίνεται θερμομέτρηση.
 • Οι αθλητές θα περιμένουν την ολοκλήρωση του προηγούμενου αγώνα και θα εισέρχονται μόνο κατόπιν εντολής των υπευθύνων της διοργάνωσης, αφότου έχουν αποχωρήσει όλοι οι αθλητές από τον προηγούμενο αγώνα.
 • Ο εκάστοτε αρχηγός οφείλει να έχει συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από όλους τους παίκτες της ομάδας του, τον “Κατάλογο εισερχομένων-εξερχομένων” και να τον παραδώσει στη Γραμματεία πριν την έναρξη του αγώνα.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, εκτός από τους αθλητές και αθλούμενους την ώρα του αγώνα.
 • Η παραμονή στους διαδρόμους των αποδυτηρίων, καθώς και οι άσκοπες μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά.
 • Η είσοδος των ομάδων στα αποδυτήρια θα γίνεται ξεχωριστά και όχι ταυτόχρονα και θα τηρείται αυστηρά ο μέγιστος αριθμός ατόμων.
  Με την ολοκλήρωση του αγώνα η ομάδα που βρίσκεται δεξιά της γραμματείας θα μπαίνει πρώτη στα αποδυτήρια και η άλλη θα πηγαίνει στη κερκίδα. Μόλις βγουν όλοι οι παίκτες της πρώτης ομάδας από τα αποδυτήρια θα μπορούν να εισέλθουν οι παίκτες της άλλης ομάδας.
 • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα.
 • Αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, χειραψιών και εναγκαλισμών. Τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα.
 • Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί), ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).
 • Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος και απόρριψή του, άμεσα σε κάδο απορριμμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, χρήση του εσωτερικού των αγκώνων.
 • Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από ιό COVID-19 (δύσπνοια, έντονη κόπωση, βήχα) δεν θα προσέρχεται στην εγκατάσταση. Εφόσον πρόκειται για αθλητή, προπονητικό προσωπικό ή προσωπικό της ομάδας θα ενημερώνει άμεσα τηλεφωνικά την διοργάνωση.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

 • Εφόσον ένας αθλητής εμφανίσει συμπτώματα COVID-19 οφείλει να επιβεβαιώσει εργαστηριακά τη νόσηση.
 • Μόλις γίνει η εργαστηριακή επιβεβαίωση μπαίνει σε καραντίνα και ενημερώνει την διοργάνωση μέσω του αρχηγού του ώστε να παρθούν τα εξής απαραίτητα μέτρα:
  1. Όσοι αθλητές και από τις δύο ομάδες ή άτομα από το προσωπικό ήρθαν σε επαφή μέχρι και δύο 24ωρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του επιβεβαιωμένου κρούσματος θεωρούνται στενές επαφές.
  2. Οι στενές επαφές υποβάλλονται άμεσα σε PCR τεστ,
   Με αρνητικό PCR test: μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα και απέχουν από ομαδικές προπονήσεις ή αγώνες για επτά ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η ατομική άθληση επιτρέπεται. Την 7η ημέρα γίνεται PCR test και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα μπορούν να επιστρέψουν στις ομαδικές προπονήσεις και αγώνες.
  3. Αν ο αγώνας της επόμενης αγωνιστικής είναι σε διάστημα λιγότερο των 7ημερών τότε ο αγώνας επαναπρογραμματίζεται από τη διοργάνωση.
 • Αν μία ομάδα έχει περισσότερα από δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή και αθλητές σε καραντίνα τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει αναβολή του προγραμματισμένου της αγώνα (για να γίνει δεκτό το αίτημα θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα στη διοργανώτρια αρχή).
 • Αθλητές ή προσωπικό με επιβεβαιωμένο ιστορικό λοίμωξης COVID-19 οι οποίοι έχουν αναρρώσει, δεν υποβάλλονται σε έλεγχο COVID-19 για 90 ημέρες από το επιβεβαιωμένο εργαστηριακά θετικό αποτέλεσμα. Εξαιρούνται περιπτώσεις που τίθεται υποψία επαναλοίμωξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.
 1. Ασυμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID-19 λοίμωξης.
  Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  Οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με τη πραγματοποίηση τεστ ως ακολούθως:

  • Χωρίς μοριακό τεστ PCR μετά από 10 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και εφόσον δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με Covid-19 λοίμωξη.
  • Με δύο (2) αρνητικά τεστ PCR που απέχουν 24 ώρες και το πρώτο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7 η μέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης.
 2. Συμπτωματικοί αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid-19 λοίμωξης.
  Συστήνεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  Οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα μόνο μετά από καρδιολογική εξέταση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας που είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο Οδηγίες Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για επιστροφή στην άθληση μετά από λοίμωξη COVID19 (31/12/2020) και συστήνεται η πιστή εφαρμογή τους.
  Εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις από τον καρδιολογικό έλεγχο, η επάνοδος, στην αθλητική δραστηριότητα ανάλογα με τη δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ γίνεται ως ακολούθως γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/wpcontent/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas-apomonosis.pdf :

  • Χωρίς μοριακό τεστ PCR μετά από 10 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 λοίμωξης και είναι απύρετοι για 3 ημέρες χωρίς χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος.
  • Με δύο (2) αρνητικά τεστ PCR που απέχουν 24 ώρες και το πρώτο δεν μπορεί να ληφθεί νωρίτερα από την 7η μέρα της εργαστηριακής επιβεβαίωσης και είναι απύρετοι για 3 ημέρες χωρίς χρήση αντιπυρετικών και παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος.